неделя, 28 април 2013 г.

Motorhead


Това можеше да е най-краткият блог който съм писал някога, просто мога да написа едно кратко: "това е най-шумната група на света" и да приключа, но не, няма да направя така. Ще разгледам малко по-подробно тези момчета понеже те го заслужават 100%.
 За рождена дата на Motorhead се смята далечната 1975 година. Групата е създадена от Леми Килмистър(бас/вокал) който е и най-дълго задържалият се член на групата, по-точно от самото й създаване до ден днешен. През повечето време от своето съществуване групата е окомплектована като трио, китара-бас-барабани. Важно е да се спомене, че Моторхед са едно от пионерите на NWOBHM движението, което е актуално и днес. Комерсиалният успех застига групата през 80 години, когато излизат едни от най-добрите им албуми, Overkill, Bomber, Ace of Spades и най-вече концертния албум No Sleep 'til Hammersmith с който бандата предизвиква нечовешки фурор. Музикалните критици определят стила на групата като Хеви Метъл, а според самите изпълнители те свирят Спиид/Рок енд Рол. Почти е невъзможно да чуете бас звучене в музиката на групата, Леми използва своя бас като ритъм китара. Групата пише социални лирики, темите които разглежда са широко обхватни, войната, добро/зло и д.р. Знакът на групата е създаден през 1977 от артиста Joe Petagno за обложката на албума "Motörhead".
От 92 година насам моторхед са в постоянен състав: Леми Килмистър-вокал, Фил Кембъл-китара и Мики Дий-барабани. През групата са преминавали редица знаменити музиканти сред които се открояват имената на Еди Кларк и Вюрцел. Причината за напускането на тези музиканти е много проста-неразбирателство с останалите. Сред запазените марки на състава са свръхбързите мелодии, вдигнатият микрофон над главата на Леми под ъгъл от 45 градуса и култовата бас китара Rickenbacker.

Няма коментари:

Публикуване на коментар